İNSAN HAKLARI POLİTİKAMIZ

POLİTİKA

İlkay Denizcilik olumlu ve profesyonel bir çalışma ortamı yaratmaya ve sürdürmeye bağlıdır. Bunu desteklemek üzere, İlkay Denizcilik her türlü ayırımcılık, zorla çalıştırma, çocuk işçi çalıştırma ve yalnızca cinsel taciz ile kısıtlı olmaksızın, her türlü tacizi açıkça yasaklar.

KAPSAM

İlkay Denizcilik tüm çalışanları, sözleşmeli olarak istihdam edilenler de dahil olmak üzere tüm faaliyetleri ve diğer paydaşları kapsar.


TANIMLAR

Ayrımcılık
Ayırımcılık kişiler veya gruplar arasında, yasaklanmış sebeplere dayalı olarak, bir ayırım yapma etkisi olan herhangi bir eylem, iletişim veya davranıştır. Diğer bir deyiş ile, kasti olarak veya olmaksızın, kişilere farklı, olumsuz veya ters şekilde davranmak anlamına gelir.
İstihdam açısından yasaklanmış ayırımcılık sebepleri şu şekilde tanımlanır: yaş, soy, vatandaşlık, renk, itikat, özür, etnik köken, medeni hal/aile durumu, menşe ülke, ırk, cinsiyet, cinsi eğilim, suç kaydı ve hemcins birlikteliği.

Özür
“Özür nedeni ile” demek, bir kişinin aşağıdaki bir durumda olduğu veya olmuş olduğu veya olduğuna inanıldığı anlamına gelir:

  • bir bedensel yaralanma, doğum kusuru veya hastalığın neden olduğu herhangi bir derecede fiziksel sakatlık, hastalık, kusur, kusurluluk veya şekil bozukluğu, bunlara yukarıdakilerin genelliğini kısıtlamaksızın, şeker hastalığı, epilepsi/sara, herhangi bir derecede felç, ampütasyon, fiziksel koordinasyon eksikliği, körlük veya görme engeli, sağırlık veya işitme engeli, dilsizlik veya konuşma engeli, veya bir kılavuz köpek veya tekerlekli iskemle veya diğer bir birincil alet veya cihaza fiziksel bağımlılık dahildir;
  • herhangi bir zihinsel gerilik veya bozulma;
  • bir öğrenme kusuru veya sembolleri veya konuşulan dili anlamak veya kullanmak ile ilgili süreçlerden herhangi birinde bir yetersizlik;
  • bir ruhsal hastalık; veya,
  • karşılığında menfaat talep edilmiş veya alınmış olan, bir yaralanma veya malullük

Taciz
Taciz “hoş karşılanmadığı bilinen veya makulen bilinmesi gereken bir seri üzücü yorum veya davranışlarda bulunmak” anlamına gelir. Tacizin her türü ayırımcılık olarak tanımlanır.
Taciz bir diğer kişiye yöneltilen ve saldırgan olan, ve de taciz edence hoş karşılanmadığını bilinen veya makulen bilmesi gereken, herhangi bir davranış, eylem veya iletişimdir. Tahkir edici, korkutucu, onur kırıcı, incitici, alçaltıcı, küçük düşürücü, kötü niyetli, aşağılayıcı veya diğer bir şekilde bir kişi veya bir grup kişiye karşı, kişisel aşağılanma veya utanca neden olan uygunsuz davranış, yorum ve gösterimlerden olur.

Tacize örnekler aşağıdaki gibidir:

  • bir kişinin yaşı, cinsel eğilimi, ırkı, hemcins birlikteliği, ataları gibi şeyler ile ilgili olan, hoş karşılanmayan yorumlar, şakalar, lakaplar, kinayeler veya alaylar;
  • yasaklanmış bir sebep ile bağlantılı yazılı veya sözlü istismar veya tehditler;
  • ırkçı veya etnik lekelemeler;
  • hakarete neden olabilecek ve ayırımcılığı teşvik edebilecek veya düşmanca bir ortam yaratabilecek posterler, ilanlar veya bültenler.
  • yasaklanmış sebeplere dayalı stereotiplemeleri güçlendiren terminoloji kullanımı;
  • yasaklanmış sebepler ile motive edilmiş vandalizm ve fiziksel saldırılar;
  • yasaklanmış sebepler ile bağlantılı olan, öz-saygıyı zayıflatan veya performans veya çalışma koşullarını olumsuz şekilde etkileyen lütufkar, pederşahi veya dayatmacı davranışlar.
  • denetsel yetkinin bir kişinin istihdamını, iş performansını tehlikeye atacak veya kişinin kariyerini olumsuz olarak etkileyecek şekilde kullanımı. Buna korkutma, tehdit, şantaj ve cebir dahil olmak üzere, yetkinin her türlü kötüye kullanımı dahildir.

Cinsel Taciz
Cinsel taciz çalışma ortamını zarar verici şekilde etkileyen veya taciz kurbanı açısından işi ile ilgili olumsuz sonuçlara yol açan, hoş karşılanmayan cinsel nitelikli bir davranıştır.

Spesifik örneklere aşağıdakiler dahildir:

  • bir kişinin bedeni, giyimi veya cinsiyeti hakkında hoş karşılanmayan yorumlar, şakalar, kinayeler veya alaylar;
  • yakışık almayan veya utanç verici, cinsel nitelikli el şakaları;
  • pornografik resimler, posterler, duvar yazıları veya diğer saldırgan malzemelerin sergilenmesi;
  • bir kişinin cinsel tercihlerine, vb. ilişkin sorular veya yorumlar;
  • kötü niyetle bakma (davetkar bakma) veya diğer müstehcen veya davetkar hareketler;
  • istenmeyen cinsel flörtler, yaklaşmalar veya teklifler;
  • dokunmak, öpmek, okşamak ve çimdiklemek de dahil olmak üzere, istenmeyen fiziksel temas;
  • anlaşmalı bir ilişkinin ardından, ısrarcı şekilde istenmeyen temas veya ilgi;
  • takipçilik gibi davranışlar; veya
  • cinsel saldırı veya istismar.

​Buna aşağıdakiler dahil değildir:

  • arkadaşlar arasında bir kucaklaşma; veya
  • karşılıklı rıza ile bir ilişki veya karşılıklı flört etme.

Misilleme
Özellikle de yetkili bir kişi tarafından, misilleme veya misilleme tehditleri, bir ayırımcılığı veya tacizi raporlamış olan bir kişiyi cezalandırmak üzere yapılan eylemler veya tehditler, veya bir kişiyi bir ayırımcılık veya tacizi raporlamaktan vazgeçirmek üzere yapılan tehditler olarak tanımlanırlar.
Cinsel taciz vakalarında, misillemeler cinsel yaklaşmaları geri çevirmiş olan bir kişiyi cezalandırmak üzere yapılan eylemler, veya cinsel yaklaşma reddedildiği takdirde yapılan tehditler olarak tanımlanabilirler.


ÖNLEME VE MÜDAHALE

Önleme ve müdahale ayırımcılık ve tacizden arınmış bir ortam sağlamanın anahtarıdır. İlkay Denizcilik bunu açık bir politika beyanı ve bir iç şikayet ve araştırma prosedürü ile destekler, ve çalışan ve işveren hakları ve yükümlülüklerine ilişkin sürekli eğitim ve iletişim sağlayacaktır.


Göz yumma:
Yetkili bir kişi bir ayırımcılık veya tacizin meydana gelebilmiş olduğunu biliyor veya makulen bilmesi gerekiyor ise, ve de uygun önlemi almamış ise, bu yetkili kişi ayırımcılık veya tacize göz yummuştur ve işbu politika çerçevesinde yaptırımlara tabidir.
Bir diğeri veya diğerlerinin tacizini içeren bir duruma gözlemci olan kişilerin, ayırımcılık veya taciz deneyimi yaşayan kişilerin çoğunlukla bunu raporlamak için isteksiz oldukları dikkate alınarak, tacizciyi işbu politika hakkında bilgilendirme sorumlulukları vardır.

Kendine Yetme Önlemleri:
Taciz kurbanı olduklarını hisseden kişilerin mümkün olduğunca kendine-yetme önlemlerini alma veya şikayet sürecini takip etme hakkı ve sorumluluğu vardır. Mümkün olan her yerde ve zamanda, resmi bir şikayette bulunulmadan önce kendine-yetme önlemleri kullanılmalıdır. Buna tacizci ile iletişim kurmak (yani, kendisine yüz-yüze, telefonla veya yazılı olarak) ve bu davranışının taciz olduğunu ifade etmek dahildir.

Danışma ve Bilgi:
İnsan kaynaklarına başvurmak bir şikayette bulunulduğu anlamına gelmez. Kişiler, duruma göre İnsan Kaynakları, en yakın amirleri, Müdürleri/Yöneticileri bir danışmandan taciz hakkında bilgi alabilir, bir olayı görüşebilir veya kendine-yetme önlemlerini araştırabilirler.

Gayrı resmi danışmanlık, yardım veya tavsiye İnsan Kaynakları Direktörü üzerinden araştırılabilir. İlkay Denizcilik kimliğinin belirtilmesine gönüllü bir şikayetçi tarafından, Şikayet ve Arabuluculuk Prosedüründe açıklanan şekilde, resmi bir şikayette bulunulana kadar herhangi bir işlem yapmayacaktır.

Çocuk Çalıştırma:
Çocuk çalıştırma olgusu, çocukların eğitimini engelleyen, onların fiziksel ve/veya psikolojik sağlığını bozan ve onların çocukluklarını yaşamasını ve özgüven kazanmalarını engelleyen bir husustur. Bu sebeple İlkay Denizcilik çalışanlarının şu hususlara uyması gerekir:
İlkay Denizcilik faaliyetlerinde yasal asgari istihdam yaşını mutlaka dikkate alır.
Ayrıca, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun 138 no’lu konvansiyonuna - “Asgari Yaş” - ve 182 no’lu konvansiyonuna - “Çocuk Çalıştırmanın En Kötü Şeklinin Yasaklanması” – uyarak İlkay Denizcilik 16 yaşın altında çocuk istihdam etmez.
Eğer 16 ila 18 yaş arasında çocuk çalıştırılacaksa, şirket çocukların okula gitmesinin engellenmemesini sağlayacaktır.
Üst Yönetim firmamız çocuk çalıştırılmasına yönelik standartlarının kilit tedarikçilere ve üstlenicilere duyurulmasından sorumludur.

Zorla Çalıştırma:
Zorla çalıştırma İlkay Denizcilik hiç bir durumda zorla çalışmaya müsaade etmeyecektir.
İlkay Denizcilik sadece kendi özgür iradeleri ile çalışmak isteyen personeli istihdam edecektir.
Hiçbir çalışandan işe başlamadan önce teminat yatırması veya kefalet vermesi veya kimliğini emanete bırakması istenmeyecektir.
Üst Yönetim, İlkay Denizcilik’in zorla çalışmaya yönelik standartlarının tüm tedarikçilere ve üstlenicilere duyurulmasından sorumludur.

 

ŞİKAYET VE ARABULUCULUK PROSEDÜRÜ

Gizlilik:
Araştırma sırasında toplanan bilgiler ve yapılan temaslar dokümante edilecek ve İnsan Kaynakları tarafından, özlük dosyasından ayrı olarak, gizli bir dosyada saklanacaktır. Şahitler dahil olmak üzere, araştırmaya dahil olanlara görüşülen tüm bilgilerin gizli tutulması gerektiği ve, mümkün olduğunca, gizli tutulacağı bilgisi verilecektir. Bilginin açıklanmasına yalnızca hukukun gerektirdiği durumlarda izin verilecektir. Söz konusu gizliliğin herhangi bir ihlali disiplin işlemine tabi olacaktır.
Herhangi bir kişi ayırımcılık veya tacizi raporlayabilecek olmakla birlikte, bir şikayet yalnızca iddia edilen ayırımcılık veya tacizden etkilenen kişiler, veya İlkay Denizcilik namına İnsan Kaynakları Direktörü veya bir Kurul Üyesi tarafından yapılabilir. Bir şikayetçi veya muhatabın bir şikayet veya itirazın herhangi bir aşamasında bir hukuk danışmanı tutmak istemesi durumunda, bunun masrafları şikayetçi veya muhataba ait olacaktır.
Tüm İlkay Denizcilik çalışanları, muhatap(lar) dahil olmak üzere, her türlü araştırmada bu kılavuzlar çerçevesinde işbirliği yapmalıdırlar.


Adım I: Resmi Bir Şikayette Bulunulması
Şikayetçi İnsan Kaynakları Müdürüne yazılı bir şikayet sunacaktır. Şikayetçi iddia edilen tacizin detaylarını, tarihler, saatler, yerler, ilgili kişilerin isimleri ve tanıkların isimleri de dahil olmak üzere, verecektir. Şikayetçiye Direktörün bir araştırma yapacağı bilgisi verilecektir. Araştırmaya şikayetçi, muhatap ve, gerekli ise, her türlü ilgili tanıklar ile yapılacak mülakatlar dahil olacaktır. Normal olarak, şikayet iddia edilen olaydan sonra üç ay içerisinde, veya olaylar süregelen türde ise, en son olaydan sonra üç ay içerisinde yapılmalıdır.
İnsan Kaynakları Müdürü muhatap ile bir araya gelecek ve kendisine, kendisi ile ilgili şikayetin bir kopyasını verecek veya iletecek, ve de kendisine bir cevap verme fırsatı tanıyacaktır. Muhataba İnsan Kaynakları Müdürü bir araştırma yapacağı bilgisi verilecektir. Bu Araştırmaya şikayetçi, muhatap ve, gerekli ise, her türlü ilgili tanıklar ile yapılacak mülakatlar dahil olacaktır. İnsan Kaynakları Müdürü on gün içerisinde bir yazılı cevap talep edecektir. On gün içerisinde bir cevap alınamadığı takdirde, muhataba işbirliği yapmadığı veya on gün içerisinde cevabının alınamadığı için, şikayetçinin Disiplin Kurulu nezdinde bir duruşma talep edebileceği bilgisi verilecektir.
İnsan Kaynakları Müdürü şikayetçi ve muhatap ile, duruma göre gerek ayrı olarak gerekirse de birlikte, bir araya gelecek ve tatmin edici bir çözüm sağlamaya gayret edecektir. Çözüme, bunlar ile kısıtlı olmaksızın, bir resmi özür dileme, ilgili olanlar için uygun danışmanlık, muhatap ile beklenen ve uygun işyeri davranış ve sorumlulukları ile ilgili olarak görüşme dahildir.
Bu noktada, prosedür karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm, şikayetin geri çekilmesi veya çözüm sağlamada başarısızlık ile sonuçlanabilir.
Araştırma şikayeti kanıtlamadığı takdirde, İnsan Kaynakları Müdürü şikayeti geri çekecek ve hem şikayetçi hem de muhataba bilgi verecektir.
Şikayetçi veya muhatap bu prosedürün I. Adımı ile ulaşılan çözümden tatmin olmadığı takdirde, içlerinden herhangi biri Disiplin Kurulu nezdinde resmi bir duruşma talep edebilir.


Adım II: Disiplin Kurulu
Disiplin Kurulu, bir duruşma talebinden sonra 15 gün içerisinde, gizli oturumla toplanacaktır.
Disiplin Kurulu her iki tarafı da dinleyecek ve kapsamlı bir araştırma yürütecektir. Ardından, duruşmadan sonra 30 gün içerisinde, bunu görüşecek ve yazılı kararını ve önerilerini sunacaktır. Yazılı rapor hem şikayetçi, hem de muhataba verilecektir.
Önemsiz, ciddiyetsiz, kasıtlı veya kötü niyetle yapıldığı tespit edilen şikeyetler şikayetçi aleyhine disiplin işlemi ile sonuçlanabilir. İşlemin katılığı şikayetin ciddiyeti ve etkisine dayalı olacaktır.


Başvuru ve Diğer Sorularınız İçin:
Adres : Dr.Sıtkı Özferendeci S. Ayazoğlu Ap. 38/5
Çiçekçi Üsküdar / İSTANBUL
Tel : 0 216 391 50 50 (Pbx)
Fax : 0 216 391 50 55
E-Posta : ik@ilkaydenizcilik.com

GEMİ DETAYLARI

HAPAG-LLOYD GEMİ DETAYLARI

Hapag-Lloyd